Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/25/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Nem vettek fel az egyetemre?

Tanulj tovább a szakképzésben!

Az érettségit követően nem csak a felsőoktatásban, hanem a szakképzésben is lehetőséged van folytatni tanulmányaidat, ahol két (egyes szakmák esetében három) év alatt szakmát szerezhetsz.

A technikumból ezt követően könnyebb út vezet az egyetemre, a technikusi oklevéllel rendelkezők ugyanis dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, ami a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is jelenthet. A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít, ami szintén megkönnyíti a felsőoktatásba való bejutást. Emellett a felsőfokú tanulmányok során jelentős könnyebbséget jelenthet a technikumban már megszerzett szakmai tudás.

A szakmai oktatás során munkavállalói, illetve vállalkozói ismereteket is elsajátíthatsz. Ha úgy döntenél, hogy a szakma megszerzését követően vállalkozást indítasz, vagy elhelyezkedsz a munkaerőpiacon, a szakmai vizsgára elkészített vizsgamunkát, illetve összeállított portfóliót már referenciaként tudod felhasználni.

Ha tanulói jogviszonyban tanulod első szakmádat, ösztöndíjra is jogosult lehetsz, ha pedig duális szakmai oktatásban, vállalati környezetben teljesíted a szakirányú oktatást, munkabérben részesülsz.

 

Az érettségivel rendelkezők szakmatanulására vonatkozóan további információkat itt olvashatsz.

 

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Tanév rendje borítókép
Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

# Tájékoztatók
 Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára borítókép
Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára

Közös nyilatkozatot adott ki nyolc világszervezet Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára címmel, amelyben a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozzák

# Tájékoztatók
Elindult a 2023/2024-es szakképzési tanév borítókép
Elindult a 2023/2024-es szakképzési tanév

Csák János: a tanárok kezében van a magyar jövő

# Tájékoztatók