Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/25/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Nem vettek fel az egyetemre?

Tanulj tovább a szakképzésben!

Az érettségit követően nem csak a felsőoktatásban, hanem a szakképzésben is lehetőséged van folytatni tanulmányaidat, ahol két (egyes szakmák esetében három) év alatt szakmát szerezhetsz.

A technikumból ezt követően könnyebb út vezet az egyetemre, a technikusi oklevéllel rendelkezők ugyanis dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, ami a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is jelenthet. A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít, ami szintén megkönnyíti a felsőoktatásba való bejutást. Emellett a felsőfokú tanulmányok során jelentős könnyebbséget jelenthet a technikumban már megszerzett szakmai tudás.

A szakmai oktatás során munkavállalói, illetve vállalkozói ismereteket is elsajátíthatsz. Ha úgy döntenél, hogy a szakma megszerzését követően vállalkozást indítasz, vagy elhelyezkedsz a munkaerőpiacon, a szakmai vizsgára elkészített vizsgamunkát, illetve összeállított portfóliót már referenciaként tudod felhasználni.

Ha tanulói jogviszonyban tanulod első szakmádat, ösztöndíjra is jogosult lehetsz, ha pedig duális szakmai oktatásban, vállalati környezetben teljesíted a szakirányú oktatást, munkabérben részesülsz.

 

Az érettségivel rendelkezők szakmatanulására vonatkozóan további információkat itt olvashatsz.

 

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Félévértékelő és orientációs szakmai nap borítókép
Félévértékelő és orientációs szakmai nap

Idén is folytatódnak a rugalmas tanulási utak szakemberei számára szervezett rendezvények

# Rendezvények
„Közös ügyünk az ápolás” borítókép
„Közös ügyünk az ápolás”

A Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum második alkalommal rendezi meg az egészségügyi szakképzésben tanuló 10. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos diákok számára, a „KÖZÖS ÜGYÜNK AZ ÁPOLÁS” szakmai versenyét.

# Felhívások