Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/25/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Nem vettek fel az egyetemre?

Tanulj tovább a szakképzésben!

Az érettségit követően nem csak a felsőoktatásban, hanem a szakképzésben is lehetőséged van folytatni tanulmányaidat, ahol két (egyes szakmák esetében három) év alatt szakmát szerezhetsz.

A technikumból ezt követően könnyebb út vezet az egyetemre, a technikusi oklevéllel rendelkezők ugyanis dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, ami a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is jelenthet. A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít, ami szintén megkönnyíti a felsőoktatásba való bejutást. Emellett a felsőfokú tanulmányok során jelentős könnyebbséget jelenthet a technikumban már megszerzett szakmai tudás.

A szakmai oktatás során munkavállalói, illetve vállalkozói ismereteket is elsajátíthatsz. Ha úgy döntenél, hogy a szakma megszerzését követően vállalkozást indítasz, vagy elhelyezkedsz a munkaerőpiacon, a szakmai vizsgára elkészített vizsgamunkát, illetve összeállított portfóliót már referenciaként tudod felhasználni.

Ha tanulói jogviszonyban tanulod első szakmádat, ösztöndíjra is jogosult lehetsz, ha pedig duális szakmai oktatásban, vállalati környezetben teljesíted a szakirányú oktatást, munkabérben részesülsz.

 

Az érettségivel rendelkezők szakmatanulására vonatkozóan további információkat itt olvashatsz.

 

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Megkezdődött a Szakma Sztár borítókép
Megkezdődött a Szakma Sztár

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

# Rendezvények
Újabb kiemelt projektek indultak  borítókép
Újabb kiemelt projektek indultak

A 2021-27 Széchenyi Terv Plusz programon belül a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz keretében 2024-ben további 4 új kiemelt projekt indult a digitális kompetenciafejlesztés, a munkaerőpiaci esélyek javítása, az egész életen át tartó tanulás, a társadalmi mobilitás és integráció lehetőségeinek bővítésére.

# Projektek
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén borítókép
Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén

Nagy sikert aratott a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet közös rendezvénye

# Rendezvények