Kezünkben a digitális jövő

Szakmatanulás érettségi után

Továbbtanulási lehetőségek érettségi után a szakképzésben

Az érettségire épülő, kettő vagy hároméves képzésben részt vevők rövid ágazati alapoktatás keretében ismerkednek meg az adott ágazat sajátosságaival, alapismereteivel, és ezt követően kezdik tanulni az adott ágazaton belül a szakirányú oktatásban elsajátítani kívánt konkrét szakmát. Az érettségi végzettséggel rendelkezők szakmai oktatása kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet középiskolai tanulmányaik során már elsajátították. 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a szakmatanulás előnyeit, hogy megkönnyítsük a döntést.

 

Ingyenesség

Az első kettő szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül mindenkinek ingyenes az állam által és az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményben.

 

Megerősített tudás és többletpontok a felsőoktatási felvételin

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésben való szakmaszerzést követően tanulnak tovább a felsőoktatásban, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a szakképzésben megszerzett szakmai tudás. 

Ehhez az új szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi oklevéllel rendelkezők szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az többletpontokra (intézményi pontok) is. A cél a magyar fiatalok továbbtanulási esélyeinek támogatása, így a szakképzésben szerzett technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít.

A különböző pontszámítási lehetőségek összefoglalását itt találod.

 

Okleveles technikusképzés lehetősége

Már az érettségivel rendelkezők is jelentkezhetnek okleveles technikusképzésre, amely a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott szakmai program alapján valósul meg. Az adott egyetem meghatározott képzésére való jelentkezés esetén az okleveles technikusképzésben végzettek felvételi pontszáma a szakmai vizsga eredményének függvényében akár annak ötszörözésével is számítható, így gyakorlatilag egyenes utat jelent a felsőoktatásba. 

A technikumi képzésbe beépített magasabb szintű tananyagtartalomnak köszönhetően megszerzett többlet tudás akár 30 kreditpontként is beszámítható a későbbi felsőoktatási tanulmányok során. Az okleveles technikusképzésről szóló összefoglaló és a 2023/2024-as tanévre okleveles technikusképzést hirdető intézmények listája itt érhető el.

 

Diákigazolvány

Akár tanulói, akár felnőttképzési jogviszonyban tanulsz, diákigazolványra vagy jogosult, amellyel minden diákkedvezmény (utazás, programbelépők stb.) igénybe vehető.

 

Nappali rendszerben ösztöndíj

Ösztöndíjra az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan az adott szakmára vonatkozóan a szakmai oktatásnak a szakmajegyzékben meghatározott időtartamáig a szakképző intézmény nappali rendszerű olyan szakmai oktatásában tanulói jogviszonyban részt vevő tanuló jogosult, amelyre jogszabály alapján ingyenes részvételre jogosult. 

Az ösztöndíjakról bővebben itt olvashatsz.

 

Duális szakmai oktatásban munkabér

Azok, akik duális szakmai oktatásban sajátítják el a szakmát, vállalati környezetben tanulhatnak, és munkabért kapnak tanulmányaik során.

A duális szakmai oktatásról bővebben itt olvashatsz. 

 

Gyakorlatias, a munkaerőpiacon jól használható tudás és kompetenciák

A szakmai oktatás során elsődleges cél a tanulók munkaerőpiacra való felkészítése. Ezt szolgálja a projektoktatás bevezetése, amelynek keretében a tanulók projektfeladatokon keresztül sajátíthatják el az elméleti és gyakorlati ismereteket. A tanulmányokat lezáró szakmai vizsgának is fontos részét képezi a projektfeladat megvalósítása, illetve portfólió készítése, amely akár az álláskeresés során is felhasználható első referenciamunkaként.

 

Idegen nyelvi oktatás

Tekintettel arra, hogy napjainkban szinte valamennyi szakma gyakorlásához elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete, a szakképzésben nagy hangsúlyt kap a nyelvi oktatás, amelybe az érettségire épülő képzésben részt vevőknek is lehetősége van bekapcsolódni.

 

Hogyan válassz szakképző intézményt?

Térképes intézménykeresőnk segít a kiválasztott ágazatot, illetve szakmát oktató szakképző intézmények megtalálásában.