Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/29/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    pályaválasztás
    technikum
    szakképzés
    végzettség

Nyolcadik után legnépszerűbb a technikum

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat

Az Oktatási Hivatal legfrissebb adatai szerint nyolcadik évfolyam után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább. A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat, ez a tavalyi adatokhoz képest mintegy 10 százalékos növekedést jelent. Az ősszel indult technikumokban több mint 35 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A számok is azt mutatják, hogy a diákok és családjaik vonzónak találják a szakképzést. Egy jó szakma elsajátítása biztos jövedelmet jelent, a mérnökképzés előszobájának számító technikumok pedig egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba is – mondta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

Idén tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a középfokú oktatásba jelentkezők körében. A legtöbb nyolcadikos technikumokban folytatja tanulmányait: 41 százalékukat az egyszerre szakmát és érettségit adó intézményekbe vették fel.  A gimnáziumba bekerült 34 százalék mellett a diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat szeptembertől. A jelenlegi tanévben indult technikumi képzést több mint 35 ezer fiatal választotta. A megerősített szakképzésben összesen 55 ezren tanulnak tovább, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest.

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer tehát egyre vonzóbb a magyar fiatalok és a családok számára. A tanulók a gazdaság igényeit tükröző követelmények alapján sajátíthatnak el korszerű szakmai ismereteket. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A szakképzés így sokak számára kínál szinte személyre szabott lehetőségeket. Mindenki megtalálhatja benne a saját élethelyzetének, elvárásainak, karrierterveinek leginkább megfelelő képzési formát – hangsúlyozta Bódis József.

A technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak. Egyre több cég vállal részt a duális képzések- megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik. Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba. A tanulókat általános ösztöndíj, a duális képzésben pedig munkabér illeti meg. A kormány a szakképzésben oktatók bérét 2020-ban átlagosan 30 százalékkal emelte meg.

 

Forrás: ITM/IKK

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Útmutató a témahetekhez borítókép
Útmutató a témahetekhez

Webináriumsorozatunk következő része

# Tájékoztatók
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
Hol a MI helyünk? borítókép
Hol a MI helyünk?

Webináriumsorozatunk folytatódik

# Tájékoztatók