Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Tájékoztatók

  10/13/2021


  6 perc olvasási idő


  Címkék

  szakma
  képzés
  diák

Pályaválasztás előtt a nyolcadikosok

Pölöskei Gáborné: egy jó szakma ugyanúgy lehet karrierút, mint a diploma

Évről évre nő a szakképzésbe beiratkozók létszáma. A most kezdődött tanévben a kilencedik osztályosok hatvanegy százaléka folytatja a szakképzésben tanulmányait, és az érettségire épülő képzések iránt is egyre nagyobb az érdeklődés – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár, aki az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt. Hozzátette: az adatok ugyanakkor nem csak létszámbeli, hanem minőségi javulást is mutatnak. Általánosságban az tapasztalható, hogy a szakképzésbe jobb tanulmányi átlaggal rendelkező diákok lépnek be, mint korábban, kevesebben szorulnak a szakképzésben egyedülálló módon biztosított egyéni fejlesztésre. Magáért beszél, hogy sok technikumba idén csak 4,3 fölötti átlaggal lehetett bejutni. Ezen kívül csökken a lemorzsolódás és a bukások száma is, a képzés színvonalának emelkedését jelzi továbbá az, hogy a szakképzésben jelentősen növekedett az emelt szintű érettségit választók száma.

 

A beszélgetésben a helyette államtitkár kiemelte, hogy a tanulók és a szülők számára is vonzóbbá vált a szakmaszerzés lehetősége, ugyanakkor az is fontos, hogy mindenki készségeinek, érdeklődési körének megfelelő területet válasszon. Ezt szolgálja elsősorban, hogy a jelentkezéskor még csak ágazatot kell megjelölni. Azt pedig, hogy az ágazaton belül melyik konkrét szakmát szeretné elsajátítani a tanuló, elég a – technikumban kettő, szakképző iskolában egy éves – ágazati alapoktatást követően eldöntenie, amikor már megismerkedett az adott terület alapjaival, sajátosságaival. Az ágazati alapvizsgát követően a hangsúly a gyakorlatra helyeződik, lehetőség szerint duális képzés keretében, valós munkahelyi körülmények között.

 

Az a cél, hogy mindenki úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy szakképzettséget szerezzen, ennek pedig egyik kulcsa a megfelelő pályaválasztás. A lemorzsolódás csökkentése nem a statisztikákról, hanem a tanulók jövőjéről szól – hangsúlyozta a helyettes államtitkár az interjúban. Fontos, hogy egy szakember akkor tud minőségi munkát végezni, ha érdekli, amivel foglalkozik. A jó mesterembereket pedig megbecsüli a társadalom. Ezen kívül annak, aki az iskolában szakmát szerzett, a ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetősége van a továbblépésre, szakmai ismereteinek magasabb szintre emelésére.  Vagyis egy jó szakma ugyanúgy lehetséges karrierutat jelent, mint egy diploma. Ha pedig valaki a felsőoktatás felé szeretne elmozdulni, a technikumi képzés ehhez is jó alapot, sőt – a megszerzett szakmai tudásnak és gyakorlatnak köszönhetően – jelentős előnyt biztosít. Különösen igaz ez az újonnan bevezetett okleveles technikusképzésre, ahol már a technikumi képzésbe beépülnek meghatározott egyetemi tananyagtartalmak, és egyetemi oktatók is részt vesznek a tanulók képzésében. A képzést elvégzett diákok az adott egyetemen való továbbtanulás esetén így akár harminc kreditet is beszámíttathatnak, ami körülbelül fél évvel rövidítheti az egyetemi tanulmányokat. A következő tanévtől már mintegy negyven technikumban lesz elérhető az újszerű képzési lehetőség.

 

Szintén újításként jelenik meg a kreatív technikum és a pedagógiai technikum. Előbbi azoknak a fiataloknak nyújt lehetőséget, akik alkotókészségüket a kreatív iparban kívánják hasznosítani. Itt a jelentkezők három alágazat: a könnyűipari, divattal és designnal kapcsolatos szakmákat magába foglaló kreatív ipari alágazat, a nyomdaiparhoz, fotográfiához kötődő szakmákat felölelő vizuális alágazat, valamint a színház- és hangtechnika alágazat közül választhatnak. A pedagógiai technikumban Oktatási szakasszisztens szakma szerezhető, amely egy teljesen újszerű munkakör betöltésére felkészítő, kifejezetten gyakorlatorientált képzést ad, illetve a magas gyakorlati óraszámnak köszönhetően orientálni tudja a képzésben részt vevőket a különböző korú gyermekek nevelését ellátó oktatási intézmények vagy akár a szociális ágazat felé – sorolta az új lehetőségeket a helyettes államtitkár. Összességében elmondható, hogy egy gyakorlatias, innovatív, tartalmában és módszereiben korszerűsített, megújulásra nyitott oktatói gárdával rendelkező szakképzési rendszer várja a szakmát tanulni vágyó fiatalokat. A pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik tájékozódását a szaktárca a nyolcadikosok tankönyvcsomagjával kiosztott, és az IKK honlapján is elérhető Szakmafüzettel segíti.

 

A teljes interjú itt meghallgatható.

 

Forrás: Inforádió

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Jövő héten már dolgozhatnak a Nyári diákmunka program résztvevői borítókép
Jövő héten már dolgozhatnak a Nyári diákmunka program résztvevői

Július elsejétől munkába állhatnak az idei Nyári diákmunka programra jelentkező fiatalok, akik így a turizmus-vendéglátásban is hozzájárulhatnak a sikeres újrainduláshoz - emlékeztetett Schanda Tamás az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a tárca MTI-nek küldött közleményében.

# Tájékoztatók
Gyakorlatorientált az új szakképzés borítókép
Gyakorlatorientált az új szakképzés

Kifizetődő a cégek számára szerepvállalásuk a duális szakképzésben

# Tájékoztatók
Elindult az okleveles technikusképzés borítókép
Elindult az okleveles technikusképzés

A képzés iránt nagy az érdeklődés, több mint kilencszáz beiratkozott tanulóval indult a 2021/2022-es tanév

# Tájékoztatók