Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Felhívások

    10/17/2023


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Iskolaválasztás előtt állsz?

Valósítsd meg önmagad, válaszd Te is a szakképzést!

 

Szakképző iskolában vagy technikumban 25 ágazat közel 180 szakmája közül választhatsz, így biztosan megtalálod a számodra megfelelőt! Már a tanulmányaid alatt támogatásban és rendszeres jövedelemben részesülhetsz ösztöndíj vagy munkabér formájában.  A technikumban megszerzett tudás előnyt jelenthet az egyetemi tanulmányaid során is.  A szakmai oktatás során valós munkahelyi tapasztalatot szerezhetsz, így hatalmas előnnyel indulhatsz egy sikeres karrier építésében.

Tanulmányaid során technikumban, vagy szakképző iskolában tanulhatsz.

Technikumban elkezdett tanulmányok esetén 5 éves képzésben vehetsz részt, amely 2 év ágazati alapoktatásból és 3 év szakirányú oktatásból tevődik össze. A jelentkezés során csak ágazatot kell választanod, a konkrét szakma szakirányú oktatása a harmadik évtől kezdődik. A technikum összefogja a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Tanulmányaid során a kötelező érettségi tárgyakat a gimnáziumi oktatással azonos tartalommal és óraszámmal tanulhatod. A képzés végén érettségi végzettség és szakképzettség egyszerre szerezhető. A szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatantárgyként emelt szintű érettséginek számít, amely akár előnyt jelenthet a felsőoktatásban a jelentkezésed során. A különböző pontszámítási lehetőségek összefoglalását itt találod.

Szakképző iskolában elkezdett tanulmányok esetén 3 éves képzésben vehetsz részt, amely 1 év ágazati alapoktatásból és 2 év szakirányú oktatásból tevődik össze. A jelentkezés során csak ágazatot kell választanod, a konkrét szakma megszerzésére irányuló szakirányú oktatás a második évtől kezdődik. Az ágazati alapoktatás tartalma a technikumban és a szakképző iskolában megegyezik, ami megkönnyíti a technikumba való átlépést a képzés első szakaszában, ha inkább ott folytatnád tanulmányaidat. 

A szakképzési rendszer részeként a duális szakmai oktatás is kiemelkedő lehetőséget kínál. A duális oktatásban részt vevő diákok valós munkakörülmények között sajátíthatják el a szakma rejtelmeit, miközben közreműködnek a céges projektekben, megismerik a vállalatok által alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát. A duális szakmai oktatásban résztvevő diákok munkabért kapnak, amely a tanuló és a duális képzőhely megállapodása alapján kerül megállapításra.

Látogass el a Szakmakártyák oldalunkra, ahol minden fontos információt megtalálsz a különböző ágazatokról és szakmákról.  Töltsd ki a Digitális SzakmaAjánló kérdőívet, mely segít megtalálni a személyiségednek és érdeklődési körödnek megfelelő ágazatokat és szakmákat. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy mi a Neked való szakma, az Orientációs előkészítő évfolyam segítheti a pályaválasztást. A szakképző intézmény kiválasztásában a Térképes intézménykereső nyújt számodra segítséget. 

Kövess minket közösségi oldalainkon! 


Érdekes lehet számodra

Élelmiszeripari ágazati szakmai napot tartott az IKK Kaposváron borítókép
Élelmiszeripari ágazati szakmai napot tartott az IKK Kaposváron

„Az élelmiszeripar és az innováció együtt járnak”

# Tájékoztatók
Három helyszín, 89 intézmény, 174 szakember borítókép
Három helyszín, 89 intézmény, 174 szakember

Műszaki ágazati szakmai napokat tartott az IKK Zrt. Miskolcon, Budapesten és Győrben

# Rendezvények
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók