Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Felhívások

    10/17/2023


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Iskolaválasztás előtt állsz?

Valósítsd meg önmagad, válaszd Te is a szakképzést!

 

Szakképző iskolában vagy technikumban 25 ágazat közel 180 szakmája közül választhatsz, így biztosan megtalálod a számodra megfelelőt! Már a tanulmányaid alatt támogatásban és rendszeres jövedelemben részesülhetsz ösztöndíj vagy munkabér formájában.  A technikumban megszerzett tudás előnyt jelenthet az egyetemi tanulmányaid során is.  A szakmai oktatás során valós munkahelyi tapasztalatot szerezhetsz, így hatalmas előnnyel indulhatsz egy sikeres karrier építésében.

Tanulmányaid során technikumban, vagy szakképző iskolában tanulhatsz.

Technikumban elkezdett tanulmányok esetén 5 éves képzésben vehetsz részt, amely 2 év ágazati alapoktatásból és 3 év szakirányú oktatásból tevődik össze. A jelentkezés során csak ágazatot kell választanod, a konkrét szakma szakirányú oktatása a harmadik évtől kezdődik. A technikum összefogja a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Tanulmányaid során a kötelező érettségi tárgyakat a gimnáziumi oktatással azonos tartalommal és óraszámmal tanulhatod. A képzés végén érettségi végzettség és szakképzettség egyszerre szerezhető. A szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatantárgyként emelt szintű érettséginek számít, amely akár előnyt jelenthet a felsőoktatásban a jelentkezésed során. A különböző pontszámítási lehetőségek összefoglalását itt találod.

Szakképző iskolában elkezdett tanulmányok esetén 3 éves képzésben vehetsz részt, amely 1 év ágazati alapoktatásból és 2 év szakirányú oktatásból tevődik össze. A jelentkezés során csak ágazatot kell választanod, a konkrét szakma megszerzésére irányuló szakirányú oktatás a második évtől kezdődik. Az ágazati alapoktatás tartalma a technikumban és a szakképző iskolában megegyezik, ami megkönnyíti a technikumba való átlépést a képzés első szakaszában, ha inkább ott folytatnád tanulmányaidat. 

A szakképzési rendszer részeként a duális szakmai oktatás is kiemelkedő lehetőséget kínál. A duális oktatásban részt vevő diákok valós munkakörülmények között sajátíthatják el a szakma rejtelmeit, miközben közreműködnek a céges projektekben, megismerik a vállalatok által alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát. A duális szakmai oktatásban résztvevő diákok munkabért kapnak, amely a tanuló és a duális képzőhely megállapodása alapján kerül megállapításra.

Látogass el a Szakmakártyák oldalunkra, ahol minden fontos információt megtalálsz a különböző ágazatokról és szakmákról.  Töltsd ki a Digitális SzakmaAjánló kérdőívet, mely segít megtalálni a személyiségednek és érdeklődési körödnek megfelelő ágazatokat és szakmákat. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy mi a Neked való szakma, az Orientációs előkészítő évfolyam segítheti a pályaválasztást. A szakképző intézmény kiválasztásában a Térképes intézménykereső nyújt számodra segítséget. 

Kövess minket közösségi oldalainkon! 


Érdekes lehet számodra

Kiemelt projektek indultak borítókép
Kiemelt projektek indultak

Kiemelt projektek indultak a digitális kompetenciák, az oktatási, képzési rendszerek színvonalának fejlesztése, valamint a szakképzés versenyképességének növelése érdekében

# Projektek
Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról borítókép
Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról

Közös konferenciával zárult a HUN-ILA projekt és a Készségek Európai Éve Magyarországon

# Tájékoztatók