Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    2/6/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    Szakképzési Centrum
    szakképzés
    ösztöndíj
    megújítás

Pölöskei Gáborné: a szakképzésen keresztül biztosított a gyerekek jövője

A szakképzésen keresztül biztosított a gyerekek jövője - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Kunszentmiklóson, ahol átadta a Kecskeméti Szakképzési Centrum Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új főépületét

Pölöskei Gáborné közölte: a szakképzést a gyorsan változó környezet komoly kihívások elé állítja, de rá is kényszeríti a jó válaszok megtalálására, így a fejlődésre.

Akik most jelentkeznek szakképzést biztosító intézménybe, többletlehetőségeket kapnak - utalt a helyettes államtitkár az új szakképzési törvényre.

Tanulmányuk elején nem szakmát tanulnak, hanem ágazati szintű képzést kapnak. Szakmát a tudás birtokában választanak majd - tette hozzá.

Pölöskei Gáborné beszélt az általános szakképzési ösztöndíj bevezetéséről is, amely eddig is elérhető volt a hiányszakmák esetében, de "ma már szinte minden szakma hiányszakma".  

A szakmák között nem lehet különbséget tenni, a gazdasági környezet fogja megtenni ezt - tette hozzá.  

Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója ritka pillanatnak nevezte az új iskolaépület átadását, amely egyfajta "útjelző tábla".

Azt mutatja, hogy jó úton halad az intézmény. A korszerű szakképzésre képes iskola növeli a város megtartó erejét és jól képzett munkaerőt biztosít a környékbeli cégeknek - tette hozzá.

Csaba Tünde tagintézményi vezető kiemelte: azért volt szükség a beruházásra, mert az két épület olyan rossz állapotban volt, hogy már a működést veszélyeztették.  

A 700 millió forintos átfogó fejlesztéshez a kormány biztosított anyagi forrást. A felújítás két lépésben valósult meg: a helyi védettséget élvező iskolaépületet teljesen felújították, míg az egykori mozi épületét elbontották, helyén új főépület létesült.

Közölte, hogy a több mint ezer négyzetméteres új épület alsó szintjén természettudományos szertárak és szaktantermek, valamint egy nevelői szoba kapott helyet, az emeleten szaktantermek és irodák vannak.  

Kunszentmiklóson a 19. század vége óta zajlott "tanoncképzés". Eleinte a községi általános iskola épületében, 1945-1967 között pedig a református gimnázium régi épületében kaptak helyet a szakmunkástanulók.

Ezután költözött az intézmény az egykori református internátus és a volt mozi épületébe, 1998-ban pedig felvette Virágh Gedeon nevét.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Apáczai ösztöndíj pályázat 2024. január 11-től borítókép
Apáczai ösztöndíj pályázat 2024. január 11-től

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a GINOP Plusz-5.3.1-23-2023-00001 kiemelt projekt keretében ismét meghirdeti az „Apáczai ösztöndíjprogram” pályázatát a 2023/2024. tanév II. félévére.

# Tájékoztatók
Fenntarthatósági Témahét 2024 borítókép
Fenntarthatósági Témahét 2024

Önkéntes program

# Felhívások
Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók