Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/16/2021


    4 perc olvasási idő


    Címkék

    diák
    Műhelyiskola
    Dobbantóprogram
    orientációsévfolyam
    innováció

Rugalmas tanulási utak a szakképzésben – Göd 2.0 pilot program szakmai konferencia

Több mint 120 szakember részvételével valósult meg a Rugalmas tanulási utak a szakképzésben elnevezésű konferencia 2021. szeptember 16-án.

A váci Piarista Kilátó Központban megrendezett szakmai programon bemutatták a Göd 2.0 hároméves pilot keretében kidolgozott intézményi modellt is.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával „Rugalmas tanulási utak a szakképzésben” címmel rendezett konferenciát a Piarista Rend Magyar Tartománya a váci Piarista Kilátó Központban. A több mint százhúsz szakember részvételével megvalósult szakmai konzultációt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az államtitkári köszöntő összefoglalta azokat jelentős lépéseket, amelyek a Szakképzés 4.0 stratégiában foglaltak szerint megvalósulnak. Pölöskei Gáborné beszédében kiemelte: a rugalmas tanulási utakat támogató programok azért jöttek létre, hogy a szakképzésben minden olyan fiatal lehetőséget találjon, aki számára a továbbtanulás korábban lehetetlen volt. A szakképzést előkészítő, azaz orientációs évfolyam mellett a Dobbantó Program, illetve a Műhelyiskola lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a számukra legoptimálisabb szakmaválasztási, szakmaszerzési úton haladjanak végig. Az államtitkár kifejezte köszönetét minden oktatónak, intézménynek, ahol vállalták a pilot programok elindítását. Kiemelte, hogy a rugalmas tanulási utakat támogató szakmai fejlesztések, eredmények hamarosan elérhetőek lesznek az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) honlapján. 

 

A konferencián a szakmai felügyeleti és módszertani szervezetek, a szakképzési centrumok, valamint a programokat működtető intézmények képviselőinek előadásai nyomán a résztvevők megismerhették az említett programok legfontosabb módszereit, valamint tapasztalatokat cserélhettek. A szakmai konferencia egyben programértékelése is a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégiumban megvalósult Göd 2.0 hároméves pilot programnak, a Piarista Rend Magyar Tartománya és a szakminisztérium innovatív közös kezdeményezéseként életre hívott új, országosan adaptálható intézményi modell, az Orientációs vagy szakképzést előkészítő évfolyam kidolgozásának. Az egyéni tanulási utak pedagógiáján, az egyéni és csoportos kísérésen, a személyes pályaorientáción és az életpálya-tanácsadáson alapuló gödi intézményi modell módszertanát, jó gyakorlatait összefoglaló, a „Zöldellő életfának gyönyörű-szép ága – Orientációs évfolyam a magyar szakképzésben” című kötetet szintén a konferencián mutatták be. A modellt fejlesztő és jelenleg is alkalmazó gödi intézményben eddig közel 150 fiatal találta meg szakmáját, hivatását az orientációs évfolyam során. A hároméves pilot program megvalósítását az Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította. 

 

A konferencián Szakál Ádám Márton SchP, a Piarista Rend Magyar Tartománya tartományfőnöke a támogatást megköszönve elmondta:

 

“Egy olyan konferencián vagyunk, ami a gyerekekért, fiatalokért, együttműködésben született innovációk nagyszerű példáját mutatja meg. A rugalmas tanulási utak összecsengenek a piarista küldetéssel: egyénileg figyelni minden tanulóra. Tartományunknak is jelentős tanulás volt ez a folyamat. Három év munkája, amiben egy új programot vezettünk be és próbáltunk ki, intézményt fejlesztettünk, tapasztalatokat és tudást osztottunk meg. Büszkék vagyunk rá és öröm tölt el bennünket, hogy otthont adhatunk ennek az alkalomnak, és annak, hogy itt is kifejeződik az a (szakma)közösség és elköteleződés, amiben dolgoztunk.”

 

Forrás: IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.

Fotók: Piarista Kilátó Központ


Érdekes lehet számodra

Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók