Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    11/27/2019


    7 perc olvasási idő


    Címkék

    verseny
    tájékoztató
    rendezvény
    támogatás

Sikeresen lezajlott az Edutus Egyetem szervezésében a XVI. World Robot Olympiad Világdöntője

A versenyen több, mint 420 csapat 1200 versenyzője bizonyíthatta tudását a világ minden pontjáról. Hazánkat összesen 6 csapat képviselte – minden kategóriában és korosztályban egy.

2019. november 8-án Győr városa köszönthette 74 ország legügyesebb és legkreatívabb 8-25 év közötti robotprogramozóit az Olimpiai Sportparkban. A versenyen több, mint 420 csapat 1200 versenyzője bizonyíthatta tudását a világ minden pontjáról. Hazánkat összesen 6 csapat képviselte – minden kategóriában és korosztályban egy. A hétvége alatt közel 12.000 látogatót fogadott a rendezvény. Az Edutus Egyetem büszkén jelenti ki, hogy egy rendkívül sikeres és magas színvonalú világdöntőt tudhat maga mögött, amely hazánk történetében az eddigi legnagyobb oktatási és szakmai versenynek mondható.

A megnyitó gálán, melynek a Széchenyi Egyetem Sportcsarnoka adott otthont a WRO nemzetközi szervezetének elnöke, Brent Hutcheson köszöntötte elsőként a közel 2700 résztvevőt.

A Magyar Kormány képviseletében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott ünnepi beszédet, melyben elmondta, hogy a 2020-as világdöntőre Magyarország felajánlja támogatását egy olyan országnak, amely nem tud részt venni anyagi nehézségek miatt. Hozzátette, hogy minden résztvevő nyertes és Magyarország ezzel szeretne példát mutatni.

A WRO versenyek népszerűségét és sikereit hangsúlyozta a főszervező Edutus Egyetem részéről Szögi Zoltán vezérigazgató. Az Edutus 2014-ben csatlakozott a WRO szervezetéhez, mint nemzeti szervező és azóta számos célkitűzést sikerült megvalósítania.

Sikerek:

  • 2017-ben az Edutus Egyetem elnyerte a Világdöntő szervezésének jogát,
  • 2017-ben a WRO bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé,
  • 2019-ben mintegy 176 csapat jelentkezett a hazai versenyekre (az első évben csupán 11 csapat vett részt)
  • elkezdődött a WRO közép-európai nemzetközi kiterjesztése 11 környező országba, melyből Szlovákia, Szerbia és Horvátország már képviselhette is magát az idei világversenyen

A megnyitó ünnepséget nemcsak látványos táncbemutatók színesítették, de a 74 ország képviselőinek zászlós felvonulása is. Zárásképpen a WRO nemzetközi partnerének, a Juniper Networks filmpremierjének voltak szemtanúi a résztvevők. A „Me and my Robot” című dokumentumfilm a világdöntőre kijutó csapatok felkészülését mutatta be a nagyközönség számára.

Míg az első nap a felkészülésről és a gyakorlásról szólt, a második napon kezdődött az igazi megmérettetés. Az Olimpiai Sportpark Multicsarnokában a Regular kategória 3 korosztálya (Elementary: 12 év alattiak, Junior: 13-15 évesek, Senior: 16-19 évesek) mérte össze tudását az okos személyszállítás, okos világítás és okos hálózat témakörében. Ebben a kategóriában egy előre megadott versenypályán kell automatizáltan végig menniük meghatározott feladatot teljesítve a robotoknak.

Az Open kategóriában versenyző csapatok (a fent említett 3 korosztályban) a Tenisz csarnokban készültek és várták a zsűrit, ugyanis ebben a kategóriában egy általuk megálmodott projektet kellett prezentálniuk angol nyelven az okos kormányzás, okos munkahely és az okos oktatás témakörében. Ehhez egy 2x2x2m-es stand állt rendelkezésükre, melyet saját kreatív elképzelésük alapján készíthettek elő.

Eközben a Judo teremben a Football kategóriában a 10-19 éves gyerekek által programozott robotok mérkőztek meg egymással a győzelemért. A WRO Foci kategóriájának célja, hogy amennyire lehetséges visszaadja egy eredeti focimeccs hangulatát és játékmenetét, amely a látottak alapján sikerült is. Óriási hangulatban szurkoltak a gyerekek a robotoknak, hogy minél több gólt szerezzenek és bajnokok legyenek.  

A legidősebb korosztály (17-25 év) Advanced Robotics Challenge (ARC) kategória résztvevői az okos üvegházon belüli feladatok ellátására alkalmas autonóm robotokat építettek. Ebben a kategóriában a robotok már alumínium alkatrészből épülnek össze és méretileg is jóval nagyobbak. A megoldandó feladatok is nehezebbek, komplexebbek, illetve a robotok programozása is csak kódolással megoldható.

Négy kategóriában és hat korcsoportban összesen 6 magyar csapat három napon keresztül mérettette meg tudását. Vasárnap egy ünnepélyes záró ceremónia keretein belül került sor az eredményhirdetésre, ahol kiderült, hogy a magyar fiatalok két ötödik helyet értek el.

A záró ceremónián Győr Megyei Jogú Város részéről Dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott ünnepi beszédet és gratulált a résztvevőknek, helyezetteknek és a magyar csapatoknak egyaránt.

Ezt követően sor került az ünnepélyes zászlóátadásra, így hivatalosan is „átengedve a stafétát” a jövő évi világdöntőt szervező ország részére. Magyarország részéről Dr. Fekete Dávid és Szögi Zoltán, mint az idei szervező képviselői tehát átadták a WRO nemzetközi szervezetének zászlaját a 2020-as világdöntőt szervező Kanadának, amit pedig Dominic és Marianne Bruneau vehetett át. A Kanadai csapat pedig egy táncos produkcióval kedveskedett a jelen lévők számára.

A jövő évi magyar WRO2020 fordulókra előjelentkezni a www.wro.hu oldalon lehetséges.

Ez a dicsőség nem csak Edutus Egyetemé, hanem a versenyt támogató szponzoroké is, akik nélkül nem valósult volna meg ilyen minőségben a rendezvény.

Fő támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Bronz fokozatú támogatók: National Instruments, Audi Hungaria, Porsche Hungaria

További támogatók: Széchenyi Egyetem, Győr Megyei Jogú Város, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Digitális Jólét Program, Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

A világdöntőről készült videók és fényképek a World Robot Olympiad Hungary facebook oldalán megtekinthetők. A verseny első két napjáról készült összefoglaló videók az Edutus Egyetem Youtube csatornáján is megtekinthetők.

Forrás: wro.hu

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Kreatív ágazati szakmai nap borítókép
Kreatív ágazati szakmai nap

A szakképzés legfiatalabb ágazatában is elindultak a szakmai rendezvények

# Tájékoztatók
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók
Éld bele magad!  borítókép
Éld bele magad!

Nyári tábor Baján

# Tájékoztatók