Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Rendezvények

    6/10/2024


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén

Nagy sikert aratott a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet közös rendezvénye

Legalább 1800-2000 forintos órabérért dolgoznának, akár 1 órát is utaznának és leginkább szórakozásra és nyaralásra költenék a nyári diákmunkával megkeresett pénzt az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésű rendezvényén megkérdezett diákok. 

Közel 100 fiatal válaszolt a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet szerevezésében 2024. május 30-án megrendezett első Dunakanyari nyári diákmunka börze keretében végzett, nem reprezentatív felmérés kérdéseire. A válaszadók 36 százaléka legalább 1800-2000, 31 százaléka 1600-1800 forintos órabérért vállalna nyári diákmunkát, de 19 százalék nem állna munkába óránkénti 2000 forint alatt. A fiatalok zöme (81%) saját elhatározásból vállalna munkát idén nyáron; a megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy szülői indíttatásra menne el dolgozni, 11 százaléknál pedig mindkét részről van motiváció. A válaszadók többsége (44%) legfeljebb 30-60 percet utazna nyári munkahelyére, 31 százalék maximum 30 perces utazásra vállalkozna, 25 százalék viszont hajlandó lenne akár napi egy óránál többet is a munkahelyi közlekedésre áldozni. A válaszoló diákok a vendéglátásban, illetve ruházati üzletben képzelik el nyári álom diákmunkahelyüket, második legnépszerűbb valamilyen segítő munka, ezt követi az árufeltöltés, az irodai munka, majd a fizikai jellegű munka, a táboroztatás, animátori feladat, végül pedig a host, hostess munkakör. A megkérdezettek döntő többsége szórakozásra, illetve nyaralásra költené nyári keresetét, harmadik helyen jelölték meg az eszközvásárlást, csak utolsóként a telefonvásárlást, ami helyett inkább tanulmányaikra, például nyelvvizsgára gyűjtenének. Voltak válaszadók, akik a családi költségekbe szállnának be, de olyan válaszadó is akadt, aki befektetné keresményét. A diákok zöme elsősorban iskolaszövetkezeten keresztül és személyes kapcsolat segítségével keresne és vállalna állást. A válaszadók 30 százalékának pozitív, 12 százalékának negatív korábbi tapasztalata van a nyári diákmunkavállalás kapcsán, a megkérdezettek 58 százaléka pedig idén először lépne ki diákmunkásként a munkaerőpiacra. 

Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet és a váci Piarista Kilátó Központ azzal a céllal rendezte meg az első Dunakanyari nyári diákmunka börzét, hogy a nyári diákmunka kapcsán érdeklődő 9-13. évfolyamos diákokat felkészítsék a biztonságos munkavállalásra, a rendezvény színtere legyen a téma kapcsán releváns szervezetek, munkaerőpiaci szereplők találkozásának, illetve lehetőséget biztosítson a résztvevő diákoknak a Dunakanyar Régióban nyári diákmunkát kínáló cégek, vállalkozások tevékenységének, illetve az általuk kínált konkrét állásajánlatok megismerésére. 

A börzét dr. Pusztai Zsuzsanna, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ szakmai igazgató-helyettese nyitotta meg. Gajdos Nándor, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője előadás keretében ismertette a legfontosabb, nyári diákmunkával kapcsolatos szabályokat és információkat. Az eseményen köszöntőt mondott Katona Miklós, a Piarista Kilátó Központ igazgatója és Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

 

 

Forrás: Piarista Kilátó Központ

Képillusztráció: Piarista Kilátó Központ

Videó: Piarista Kilátó Központ


Érdekes lehet számodra

Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények
Újabb kiemelt projektek indultak  borítókép
Újabb kiemelt projektek indultak

A 2021-27 Széchenyi Terv Plusz programon belül a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz keretében 2024-ben további 4 új kiemelt projekt indult a digitális kompetenciafejlesztés, a munkaerőpiaci esélyek javítása, az egész életen át tartó tanulás, a társadalmi mobilitás és integráció lehetőségeinek bővítésére.

# Projektek
Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók