Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Rendezvények

    6/10/2024


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Több mint 300 résztvevő az első Dunakanyari nyári diákmunka börzén

Nagy sikert aratott a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet közös rendezvénye

Legalább 1800-2000 forintos órabérért dolgoznának, akár 1 órát is utaznának és leginkább szórakozásra és nyaralásra költenék a nyári diákmunkával megkeresett pénzt az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésű rendezvényén megkérdezett diákok. 

Közel 100 fiatal válaszolt a Piarista Kilátó Központ és az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet szerevezésében 2024. május 30-án megrendezett első Dunakanyari nyári diákmunka börze keretében végzett, nem reprezentatív felmérés kérdéseire. A válaszadók 36 százaléka legalább 1800-2000, 31 százaléka 1600-1800 forintos órabérért vállalna nyári diákmunkát, de 19 százalék nem állna munkába óránkénti 2000 forint alatt. A fiatalok zöme (81%) saját elhatározásból vállalna munkát idén nyáron; a megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy szülői indíttatásra menne el dolgozni, 11 százaléknál pedig mindkét részről van motiváció. A válaszadók többsége (44%) legfeljebb 30-60 percet utazna nyári munkahelyére, 31 százalék maximum 30 perces utazásra vállalkozna, 25 százalék viszont hajlandó lenne akár napi egy óránál többet is a munkahelyi közlekedésre áldozni. A válaszoló diákok a vendéglátásban, illetve ruházati üzletben képzelik el nyári álom diákmunkahelyüket, második legnépszerűbb valamilyen segítő munka, ezt követi az árufeltöltés, az irodai munka, majd a fizikai jellegű munka, a táboroztatás, animátori feladat, végül pedig a host, hostess munkakör. A megkérdezettek döntő többsége szórakozásra, illetve nyaralásra költené nyári keresetét, harmadik helyen jelölték meg az eszközvásárlást, csak utolsóként a telefonvásárlást, ami helyett inkább tanulmányaikra, például nyelvvizsgára gyűjtenének. Voltak válaszadók, akik a családi költségekbe szállnának be, de olyan válaszadó is akadt, aki befektetné keresményét. A diákok zöme elsősorban iskolaszövetkezeten keresztül és személyes kapcsolat segítségével keresne és vállalna állást. A válaszadók 30 százalékának pozitív, 12 százalékának negatív korábbi tapasztalata van a nyári diákmunkavállalás kapcsán, a megkérdezettek 58 százaléka pedig idén először lépne ki diákmunkásként a munkaerőpiacra. 

Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet és a váci Piarista Kilátó Központ azzal a céllal rendezte meg az első Dunakanyari nyári diákmunka börzét, hogy a nyári diákmunka kapcsán érdeklődő 9-13. évfolyamos diákokat felkészítsék a biztonságos munkavállalásra, a rendezvény színtere legyen a téma kapcsán releváns szervezetek, munkaerőpiaci szereplők találkozásának, illetve lehetőséget biztosítson a résztvevő diákoknak a Dunakanyar Régióban nyári diákmunkát kínáló cégek, vállalkozások tevékenységének, illetve az általuk kínált konkrét állásajánlatok megismerésére. 

A börzét dr. Pusztai Zsuzsanna, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ szakmai igazgató-helyettese nyitotta meg. Gajdos Nándor, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője előadás keretében ismertette a legfontosabb, nyári diákmunkával kapcsolatos szabályokat és információkat. Az eseményen köszöntőt mondott Katona Miklós, a Piarista Kilátó Központ igazgatója és Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

 

 

Forrás: Piarista Kilátó Központ

Képillusztráció: Piarista Kilátó Központ

Videó: Piarista Kilátó Központ


Érdekes lehet számodra

Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt. borítókép
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt.

Sport ágazati szakmai nap a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

# Tájékoztatók
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók
Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók