Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/21/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben

Magyarországon új lehetőségek nyílnak a felnőttképzések terén a mikrotanúsítványok és az egyéni tanulási számlák bevezetésével. Az Európai Uniós kezdeményezés célja, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően rugalmasabbá és szélesebb körben elérhetővé tegye a felnőttképzéseket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium koordinálásával valósul meg a Készségek Európai Éve 2023 Programsorozat, amelynek keretében elindulhat az egyéni tanulási számlarendszer és a mikrotanúsítványok bevezetésének kidolgozása. Az erről szóló kormányhatározat a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.
 

Az egyéni tanulási számla lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy pénzügyi motivációs eszközként használják, és saját képességeik fejlesztésére összpontosítsanak. Emellett hozzájárul a képzési rendszerek átláthatóságához is. A mikrotanúsítványok rendszere rövidebb ideig tartó képzéseken, kurzusokon vagy tréningeken nyújt lehetőséget a specifikus ismeretek megszerzésére. Ez a koncepció lehetővé teszi a készségek és kompetenciák célzott fejlesztését, amelyek alkalmazkodnak a gyorsan változó társadalomhoz és munkaerőpiachoz, ezzel támogatva az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.
 

Az Unió a Készségek Európai Éve 2023 Programsorozattal szeretné felhívni a figyelmet a felnőttképzések fontosságára. Az Európai Bizottság kezdeményezése kiemelt prioritást élvez, hiszen a megfelelő készségek birtokában a munkavállalók szélesebb és jobb minőségű munkalehetőségekhez juthatnak, hozzájárulva a vállalatok versenyképességének növeléséhez, valamint a fenntartható gazdasági és társadalmi növekedéshez, és elősegítve a zöld- és digitális átállást.
 

A felnőttképzések népszerűsége uniós szinten is erősödik. Míg az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2021-ben a megkérdezettek 5,9 százaléka számolt be arról, hogy a felmérést megelőző 4 hétben részt vett valamilyen képzésben, addig a 2022-ben ez a arány már 7,9 százalék volt. 
 

Az egyéni tanulási számla rendszerek és mikrotanúsítványok bevezetésének kidolgozása a felnőttképzési szakterület projektjeinek részeként valósulhat meg.

A Készségek Európai Éve 2023 programsorozathoz kapcsolódó információk elérhetők honlapunkon.

 

Forrás: KIM
Képillusztráció: Készségek Európai Éve


Érdekes lehet számodra

Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny borítókép
Rugalmas tanulási utak szakmai nap és verseny

Asztalosipari szerelő és Bolti előkészítő részszakmában szakmai versenyt szerveztek

# Rendezvények
Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben borítókép
Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben

Felmenő rendszerben módosult 26 szakma KKK-ja

# Tájékoztatók