Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Fejlesztések

  7/7/2021


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  beruházás
  infrastruktúra
  megújítás

Új tanszálloda épül

Megkezdődik a tanszálloda építése az esztergomi Fürdő Szálló épületében

A kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával az esztergomi Fürdő Szállóból konyhának, cukrászdának és étteremnek is helyet adó tanszállodát alakítanak ki – jelentette be az Esztergomi Szakképzési Centrum szerdai sajtótájékoztatóján.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, a tanszállodában az Esztergomi Szakképzési Centrum által oktatott 17 szakmacsoportból 9 szakmacsoport diákjai sajátíthatják majd el a gyakorlati ismereteket, három iskolából.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy szeptembertől több diák tanul technikumban, mint gimnáziumban. Az informatika mellett a turizmus és vendéglátás, valamint a logisztika és a kreatív képzési irányok a legnépszerűbbek.

 

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, az utóbbi 5-6 év fejlesztéseinek köszönhetően 200 ezer vendégéjszakával bővült az esztergomi vendéglátás kapacitása, az ehhez szükséges szakembergárda kineveléséhez biztos hátteret nyújthat a tanszálloda.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy a Fürdő Szálló történelmi épületének helyreállítása minden esztergomi számára szimbolikus jelentőségű. Az önkormányzat állami segítséggel végezte el a homlokzat felújítását 400 millió forintból.

A polgármester hozzátette, a Fürdő Szálló rekonstrukciójára a Kisfaludy program esztergomi csomagjának részeként kerül sor. A program keretében többek között felújítják az Élményfürdőt, valamint sport, turisztikai és egészségturisztikai fejlesztéseket végeznek a Szent István Strandfürdőben.

Gárdai Nóra a projekt szakmai menedzsere elmondta, a 2022 szeptemberében megnyíló négycsillagos Studiolo Boutique Hotel tanszálloda 21 szobával várja a vendégeket.

 

A boutique jelleget a szobák kialakításának egyedisége adja. Esztergom hírességeivel találkozhatnak a vendégek, de a névadáson túl a szobák tematikája alapján a kínálatot történelmi, irodalmi, művészeti tartalmak, személyre szabott idegenvezetés is kiegészíti.

A Fürdő Szálló 4100 négyzetméteres épületét az önkormányzat vagyonkezelésbe adta a térségi szakképzési központnak. A 180 éves ingatlan az 1990-es évek második felétől vált gazdátlanná, majd az önkormányzat 2006-ban megvásárolta, nettó 130 millió forintért. Az épület tetőszerkezetét állagmegóvásként 2019 nyarán felújították.

Az épület közelében egykor a helyi termálforrások táplálta melegvizű tó volt, amelyen III. Béla felesége nyitott meg nyilvános közfürdőt. A területen 1842-ben épült fel a szálloda a mögötte lévő, vele kapcsolatban álló gőz- és kádfürdővel együtt. Vendégeskedett itt Liszt Ferenc, Széchenyi István és 1848-ban toborzókörútja során Kossuth Lajos.

 

Forrás: MTI/IKK

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Fejlesztések Békéscsabán borítókép
Fejlesztések Békéscsabán

A Légi és Gépipari Képzőközpont 1,7 milliárd forintból újulhat meg

# Fejlesztések
Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók