Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Rendezvények

    10/18/2024


    8 perc olvasási idő


    Címkék

Ágazatválasztó – 1. rész: Fa- és bútoripar ágazat

A szakképzésben választható ágazatokat bemutató interjúsorozatunk első részében a Fa- és bútoripar ágazatról tudhatnak meg többet a pálya iránt érdeklődők Száraz Andrástól, a Hódmezővásárhelyi SzC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának oktatójától.

Milyen szakmákat lehet választani a Fa- és bútoripar ágazatán belül? Melyek a legnépszerűbbek?

A Fa- és bútoripar viszonylag egy kis ágazatot képvisel, viszont nem jelentéktelen szakmákat. A Faipari technikus, az Asztalos és a Kárpitos szakmák tartoznak ide. A Faipari technikusok a szakma rejtelmeinek megismerése mellett érettségi vizsgát is tesznek, az Asztalosok és a Kárpitosok pedig három év alatt szerzik meg azt a tudást, mellyel az életben valóban képesek helytállni. Mint a legtöbb szakma – így a faiparos szakmák is –, egy élethosszig tartó tanulási folyamat. Az iskolában szerzett elméleti tudás, és a duális partnereknél szerzett gyakorlat azt biztosítja, hogy egy sikeres életkezdéshez megfelelő szakmai alapja legyen majd a végzett fiatalnak. 

Milyen készségeket és tulajdonságokat igényelnek ezek a szakmák? Hogyan lehet ezeket fejleszteni?

A Fa- és bútoripari szakmák számos készséget és tulajdonságot igényelnek:

  • Kézügyesség: Fontos a precíz és pontos munkavégzés.
  • Kreativitás: A tervezés és a problémamegoldás során elengedhetetlen.
  • Műszaki ismeretek: A gépek és eszközök használatának ismerete.
  • Kitartás és türelem: A részletekre való odafigyelés és a hosszú távú projektek kezelése miatt.

Ezeket a készségeket gyakorlati képzéseken, műhelymunkákon és folyamatos tanulással lehet fejleszteni.

Mindezek felett említeném meg a nyitottságot. Ha kellően nyitott az új ismeretek befogadására a fiatal, akkor véleményem szerint nem lehetnek akadályok. Az ágazatban rengeteg perspektíva kínálkozik azok számára, akik az alapokat megismerve az alkotás örömét szeretnék megtapasztalni.

Milyen szép pillanatokkal és kihívásokkal találkoztál a Fa- és bútoripari oktatás során?

A Fa- és bútoripari oktatás során számos szép pillanatot élhet át az ember, például amikor egy diák sikeresen elkészíti első bútordarabját, vagy amikor egy kreatív ötlet megvalósul. Jó megtapasztalni, hogy egy általános iskolából bekerült fiatal pár év alatt elkészíti a portfólió termékeit, vizsgaremekét. Látható a hozzáadott érték, és egyfajta visszacsatolás a szülőnek, oktatónak egyaránt.  Ugyanakkor kihívásokkal is szembe kell nézni, mint például a technológiai változások követése, és az új módszerek elsajátítása. Nem lehet megállni a fejlődésben, új anyagok, kompozitok jelennek meg, óriási technológiai újítások jelentkeznek az ágazat számost területén. Oktatóként ez egy jóleső plusz teher, melyre sok időt és energiát kell fektetni. 

Mennyire befolyásolja az érdeklődő diákok környezete a pályaválasztást?

A diákok pályaválasztását nagyban befolyásolja a családi háttér és a környezet. Sok esetben a családi hagyományok is szerepet játszanak, például ha az apuka vagy a nagypapa is a faiparban dolgozott, az inspirálhatja a fiatalokat is. Ez az egyszerűbb eset. Sok fiatal számára viszont óriási fejtörést tud okozni a pályaválasztás. Különböző tesztek, felmérések, orientációs foglakozások segítenek ezekben eligazodni, jó döntést hozni. Alapvetően azt gondolom, hogy aki a faanyagot szeretné megismerni, alkotni és kreativitását kibontakoztatni, akkor a Fa- és bútoripari ágazat jó választás lehet.

Kinek ajánlanád ezt az ágazatot, és hogyan lehetnek a tanulók sikeresek ebben a szakmában? Mennyire van a lányoknak helye ebben az ágazatban?

Ezt az ágazatot azoknak ajánlanám, akik szeretik a kreatív és kézműves munkát, valamint érdeklődnek a fa megmunkálása iránt. A siker kulcsa a folyamatos tanulás, a gyakorlati tapasztalatok megszerzése és a szakmai kapcsolatok építése. A lányoknak is van helye ebben az ágazatban, egyre több nő választja ezt a pályát. Én azt tapasztalom, hogy nem is annyira a tizenéves lányok állnak faiparosnak, inkább a felnőttoktatásban találkozom sok hölggyel, anyukával, akik munka mellett éreznek magukban kellő elhivatottságot és energiát, hogy szakmát tanuljanak. Tehát van létjogosultsága a gyengébbik nem képviselőinek is az ágazatban. 😊

Milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak a Fa- és bútoriparban végzett diákok számára, és mennyire keresettek a szakemberek?

A Fa- és bútoriparban végzett diákok például Asztalosként, Faipari technikusként vagy Kárpitosként helyezkedhetnek el. Egyéni vállalkozóként, vagy akár egy cégben dolgozva is megtalálhatják a számításaikat.  A szakemberek iránti kereslet folyamatosan növekszik, különösen a magas szintű kézügyességet és kreativitást igénylő munkák esetében. Az emberiség kezdete óta alkalmazza a faanyagot környezte szebbétételére, használati eszközök készítésére is. Úgy vélem – mint minden szakmában – bármely fás szakmában is a jók, és a legjobbak azok, akik biztos megélhetést találhatnak. 

Hogyan látod a Fa- és bútoripar jövőjét Magyarországon, különösen a technológiai változások tükrében?

A Fa- és bútoripar jövője Magyarországon ígéretes, különösen a technológiai fejlődés és az innovációk révén. Az új technológiák, mint például a digitális tervezés és a CNC gépek használata, jelentősen növelhetik az ágazat versenyképességét és hatékonyságát. Kell, hogy a fiatalok megmérettessék tudásukat különböző versenyeken, tapasztalják meg akár országon belül és kívül is, hogy máshol miként tanulnak, milyen új módszereket használnak, és ezekkel felvértezve lendíthetik előre saját életület, és a szakmát is.

 

A Fa- és bútoripar ágazat szakmáinak részletesebb leírása itt olvasható.

Az ágazatban jelenleg szakmai oktatást folytató szakképző intézményekről térképes keresőnkben tájékozódhatnak az érdeklődők. (A 2025/2026-os tanévre 2024. október végén hirdetik meg képzéseiket az intézmények a középfokú felvételi eljárás keretében.) 

A Fa- és bútoripar ágazatban úgynevezett „okleveles technikusképzést” hirdető technikumok listája és az „okleveles technikusképzésről” részletes információ itt található.

A szakképzés nyújtotta lehetőségekről bővebb információ elérhető itt

Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan is készül egy íróasztal? Ide kattintva megnézheted.


Érdekes lehet számodra

Karrierutak a szakképzésben borítókép
Karrierutak a szakképzésben

Szakmai konferenciát tartottak a somogyi szakképzési centrumok

# Rendezvények
Esélyteremtő Program borítókép
Esélyteremtő Program

Szakképzési oktatók adatalapú előrejelzéssel segítik a sikeres szakmaszerzést

# Felhívások
Szakképzési tanév rendje  borítókép
Szakképzési tanév rendje

A 2024/2025-ös tanév szeptember 2-től június 13-ig tartana a készülő jogszabály értelmében.

# Tájékoztatók