Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/26/2021


    5 perc olvasási idő


    Címkék

    szakember
    verseny
    szakma
    díj

Hatalmas magyar siker a EuroSkillsen

A szakmák Európa-bajnokságának idén Graz adott otthont

A fiatal szakemberek európai versenyén nyújtott teljesítmények megerősítették, hogy a magyar szakképzés átalakítása jó irányba halad - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szombaton, miután felkereste a grazi EuroSkills verseny magyar résztvevőit. Hangsúlyozta, a versenyen minden egyes feladat projektmunka, és a magyar szakképzésben is a projektoktatás szellemiségét kívánják elterjeszteni. Pölöskei Gáborné fontosnak nevezte, hogy gyakorlati szemléletű oktatás valósuljon meg a szakképzésben. Az ITM helyettes államtitkára rámutatott arra is, hogy a magyar versenyzők szaktudása összemérhető és versenyképes a többi európai országokéval. Az is látszik, hogy a magyar versenyzők és felkészítőik elhivatottak szakmájuk iránt, nincsenek lemaradva, sőt egyes területeken kifejezetten kiválóan teljesítenek. Példaként említette, hogy a verseny bejárása során az ipar 4.0 kategória bemutató versenyén a német vezető szakértő meglepetésre odajött a magyar delegációhoz, és gratulált a magyar csapat teljesítményéhez, mert a rendkívül magas színvonalú tudással csapatban is tudtak dolgozni.

 

 

Az érmeket vasárnap adták át a EuroSkills záróceremóniáján.  Négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek a magyar fiatal szakemberek, Magyarország az országok közötti versenyben 6. helyen végzett.

Bihall Tamás, az MKIK oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnöke a versenyzőket köszöntve kiemelte, hogy a vállalatoknak fontos szerepe van a fiatalok szakképzésében, a szakma elsajátításának segítésében.

A EuroSkills Graz versenyen aranyérmes lett Fekete Martin épületasztalos, a Bokor Péter és Hutter Péter alkotta kertépítő csapat, Cságoly Laura szépségápoló, Mérő Bálint webfejlesztő. Ezüstérmet nyert a Papp Ádám és Bóné Áron Zoltán alkotta informatikai rendszerüzemeltető csapat, bronzérmet kapott Sajtos Dániel bútorasztalos.

 

 

Kategóriájában, az átlag pontszámon felül elért teljesítésért, kiválósági érmet vett át Simon Olivér festő szakmában, Nagy Nikolett fodrász, Uszkó Dorka Csenge grafikus, a Bakonyi Dávid és Kövér Dániel alkotta mechantronika csapat, Kató Szabolcs Áron virágkötő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fütésszerelő. Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen.

 

Forrás: MTI

Fotó: www.facebook.com/euroskills2021


Érdekes lehet számodra

Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében borítókép
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében

A Váci Szakképzési Centrum (VSZC) és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésében, hagyományteremtő céllal megrendezett programon több, mint 50 intézményvezető és mentortanár vett részt.

# Tájékoztatók
OECD jelentés  borítókép
OECD jelentés

Gyakorlatorientáltabb a magyar szakképzés az OECD átlaghoz képest.

# Tájékoztatók