Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #ReferNet

    2/6/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Környezetbarát szakképzés

Cedefop online rendezvény összefoglalása

Mit jelent a szakképzés környezetbaráttá tétele, és mit kell tennünk ennek érdekében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Cedefop online rendezvénye 2024. január 25-én.

Számos előadó és mintegy 300 résztvevő vitatta meg a zöld átállás terén a szakképzés előtt álló kihívásokat és a megoldási lehetőségeket.

Jürgen Siebel, a Cedefop igazgatója nyitóbeszédében összefoglalta a szervezet által a témában végzett munkát, az elmúlt 15 évre vonatkozóan. Hangsúlyozta, hogy „szilárdan hiszünk abban, hogy az emberek a zöld átmenet motorjai, és támogatjuk készségeiket, lehetőségeiket és az ehhez szükséges eszközöket, és a szakképzés, nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek esetében is kulcsszerepet játszik a témában”.

Stelina Chatzichristou, a Cedefop szakértője betekintést adott az intézmény munkájáról a szakképzés és a készségek környezetbaráttá tételével kapcsolatban, beleértve a készséginformáció (skills intelligence) felhasználását a Cedefop zöld központjának (Cedefop green observatory) kiépítéséhez. Bemutatta, hogy a készségek és a zöld átalakulással kapcsolatos munkahelyek milyen hatással vannak a szakképzésre, kiemelve, hogy „a zöld átalakulás sokkal több munkahelyet teremt, mint amennyit megsemmisít, de előnyei nem egyenlően oszlanak meg az ágazatok között”.

Egy kerekasztal-beszélgetés keretében osztrák, finn, francia és ír szakértők osztották meg nézeteiket arról, hogyan lehet kihasználni a szakképzésben rejlő hatalmas lehetőségeket a zöld átmenetben.

Az eszmecsere során a következő megállapítások születtek:

  • A zöld átállás tulajdonképpen készség-átállás, és a szakképzés óriási szerepet játszik benne.
  • A régióknak, az ágazatoknak és a városoknak felelősséget kell vállalniuk a zöldítés megvalósításáért.
  • A zöld átállás nehéz feladat, segít, ha tudatában vagyunk annak, hogy a szakképzés a zöldítés folyamatában úttörő szerepet játszik.

A Cedefop továbbra is a zöld átmenet támogatója lesz azáltal, hogy bővíti a zöld készségekkel kapcsolatos információkat, és betekintést nyújt abba, hogy a szakképzés és a készségpolitika hogyan támogathatja az országokat, a régiókat és az ágazatokat.

A rendezvény felvétele itt elérhető.

További információ angol nyelven itt elérhető.

 

Forrás: Cedefop

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban borítókép
Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban

Idén, július első hetében rendeztük meg negyedik alkalommal a Váci Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében a nyári napközis Pályaorientációs tábort.

# Rendezvények
A szakképzés integrálása az eTwinning programba borítókép
A szakképzés integrálása az eTwinning programba

A szakmai oktatás az eTwinning program egyik fő prioritása.

# Tájékoztatók
Mindent egy helyen a hazai felnőttképzésről borítókép
Mindent egy helyen a hazai felnőttképzésről

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzés

# Tájékoztatók